Sari la conținutul principal

Date statistice privind numărul de copii, cetățeni ai Republicii Moldova, născuți peste hotare și înscriși în Registrele de stat ale RM

29.11.2022 14:29

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Populației, în anul 2021, au fost înregistrate 15476 acte de naștere ale copiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, născuți peste hotare (vârsta copiilor < = 2 ani). Cifra este una record pentru ultimii zece ani de evidență a înregistrării nașterilor cetățenilor RM, produse în străinătate.

Indicatorii sunt, însă, relativi, deoarece deseori cetățenii RM din străinătate își înscriu copiii în registrele de stare civilă cu întârziere sau nu o mai fac deloc, în special când un părinte este de altă naționalitate.

Procedura de transcriere a actelor de stare civilă:

Începând cu 17.08.2001, perfectarea certificatului moldovenesc de stare civilă, în cazul în care actul de stare civilă al cetăţeanului Republicii Moldova a fost înregistrat de către autorităţile unui stat străin, are loc doar după transcrierea actului respectiv în registrele de stare civilă ale Republicii Moldova.

Astfel, cetățeanul  Republicii Moldova este obligat să declare transcrierea, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Cetăţenii Republicii Moldova, care se află temporar sau domiciliază peste hotarele țării, pot solicita transcrierea actelor de stare civilă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al Republicii Moldova acreditate în țara de destinație.

Procedura de transcriere a actului de naştere pe numele copilului minor se realizează la cererea personală a rudelor de gradul I (părinți) sau II (bunei) pe linie dreaptă ale copilului ori a unei persoane împuternicite de către aceștia prin procură autentificată notarial, care poate fi depusă la serviciul stare civilă de la domiciliul solicitantului.

La depunerea cererii privind transcrierea actului de naștere pe numele copilului minor urmează să fie prezentate următoarele documente:

  • certificatul de naştere supralegalizat şi tradus în modul stabilit sau extrasul multilingv de pe actul de naștere;
  • copiile actelor de identitate şi copia certificatului de căsătorie/extrasului multilingv de pe actul de căsătorie ale părinţilor copilului (în cazul naşterii copilului din părinţi căsătoriți între ei);
  • copia actului de identitate al solicitantului (în cazul în care cererea nu este depusă personal de către unul dintre părinți);
  • copia actelor prin care se confirmă gradul de rudenie dintre solicitant şi titularul actului sau procura autentificată notarial.

Cererea de transcriere a actului de stare civilă se soluţionează în termen de 2 luni din ziua depunerii, iar pentru motive temeinice, acest termen poate fi redus.