Sari la conținutul principal

Schimb de experiență dintre Republica Moldova și România în domeniul digitalizării serviciilor de stare civilă

23.06.2022 17:03

Astăzi, 23.06.2022, la sediul Agenției Servicii Publice a avut loc o ședință de lucru cu reprezentanții Asociației naționale a funcționarilor de stare civilă din România.  Evenimentul a avut ca scop preluarea de către partea română a bunelor practici ale agenției în domeniul digitalizării și modernizării serviciilor de stare civilă.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Departamentului stare civilă al ASP au prezentat evoluția sistemului serviciilor de stare civilă, procedurile existente la ora actuală, dar și proiectele de viitor privind digitalizarea și modernizarea serviciilor publice. 

”Recent guvernele Republicii Moldova și al României au semnat un protocol de colaborare pe segmentul digitalizării serviciilor publice. Astfel, există oportunități frumoase de colaborare în perioada imediat următoare. Suntem deschiși să vă prezentăm toate proiectele noastre realizate și care sunt în proces de implementare, inclusiv din domeniul de digitalizare și modernizare a serviciilor stare civilă. Cred ca unul dintre obiectivele spre care tind, în prezent, ambele țări este ca sistemele pe care le-a dezvoltat Republica Moldova să fie scalabile și compatibile la nivel de România și invers.”, a declarat în deschiderea evenimentului directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. 

La rândul ei, președinta Asociației naționale a funcționarilor de stare civilă din România, Renata-Mihaela Marin, a menționat că Republica Moldova este înaintea multor țări din UE, inclusiv și a României în domeniul digitalizării serviciilor publice. „Suntem extrem de bucuroși că avem oportunitatea să fim astăzi aici, la Agenția Servicii Publice și că țara noastră va avea posibilitatea să preia o parte din bunele practici care au fost dezvoltate și sunt implementate cu succes în Republica Moldova”, a menționat dna Marin.

Șeful Departamentului digitalizare, Sergiu Sîtnic, prezent la eveniment, a prezentat o parte din proiectele de dezvoltare și digitalizare ale serviciilor publice, pe care ASP le implementează în prezent. Printre proiectele care sunt în desfășurare au fost menționate următoarele servicii guvernamentale:  semnătura electronică - MSign; serviciul autentificare și autorizare – MPass; împuternicirea de reprezentare - MPower, serviciul de livrare a documentelor – MDelivery; serviciul de notificare electronică – MNotify; serviciul de plăți electronice – MPay.

„ Transformarea digitală înseamnă, în primul rând, conectarea oamenilor la diverse oportunități și la serviciile publice, pe care statul le oferă. Prin implementarea serviciilor, pe care le prestăm și realizarea principiului de Ghișeu unic, urmărim atingerea unui obiectiv important – limitarea la maximum a contactului cetățenilor cu funcționarii de stat. Tot ce facem la Agenția Servicii Publice este pe această direcție. Ne place să credem că punțile dintre statele noastre pot fi nu doar din fier și beton, dar și digitale”, a declarat la finalul evenimentului directorul ASP, Mircea Eșanu.