Pagina oficială

Serviciul de informații și consultări

24.08.2022 14:30

Reprezentanți ai Departamentului cadastru au participat la examinarea unei metodologii noi de evaluare a apartamentelor

Reprezentanții Departamentului cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice au participat alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) la consultări publice, organizate de către Agenția Relații Funciare și Cadastru, pentru a discuta modelul nou de evaluare a bunurilor imobile, în vederea adaptării la prețurile reale de piață.

Noua metodologie a fost elaborată de experți internaționali, ținându-se cont de cele mai bune practici și de contextul local. Aceasta urmează să fie aplicată pe bunurile imobile rezidențiale care nu au fost reevaluate din 2004 și pe un număr de 450 000 de bunuri imobile rezidențiale, care nu au fost, deocamdată, înregistrate și evaluate.

Utilizarea modelelor noi pentru evaluarea proprietăților va contribui la actualizarea valorilor estimate ale imobilelor. Acest proces este benefic, deoarece cetățenii vor cunoaște valoarea reală de piață a bunurilor imobile în diferite localități, ceea ce va facilita deciziile privind cumpărarea sau vânzarea bunurilor. De asemenea, proprietarii vor putea accesa resurse financiare mai mari prin diverse instrumente bancare care necesită gaj.

În paralel, în proces de dezvoltare sunt modelele noi de evaluare pentru bunurile imobile comerciale și industriale care nu au fost reevaluate din 2009 și terenurile agricole cu infrastructură, care nu au fost reevaluate din 2011.

Procesul este transparent, iar cetățenii vor fi informați despre modelul nou de evaluare a bunurilor imobile. Evaluarea/reevaluarea bunurilor imobile în baza noii metodologii urmează a fi realizată până la finele anului 2023.

Metodologiile de evaluare sunt actualizate în cadrul proiectului Înregistrare și Evaluare Funciară ce are ca scop îmbunătățirea calității sistemului de administrare funciară și evaluarea bunurilor imobile, precum și sporirea transparenței sistemului de impozitare a proprietăților. Proiectul este implementat în perioada 2019-2024 în baza acordului de finanțare semnat între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și are o valoare totală de 23 milioane EUR.

Informație oferită de: Serviciul comunicare şi protocol
Telefon de contact: (+373 22) 50-4070
Email: presa@asp.gov.md

Arhiva