Sari la conținutul principal

Republica Moldova beneficiază de expertiză internațională pentru îmbunătățirea sistemului de evaluare al proprietăților

 

19 august 2022, Chișinău - O metodologie nouă de evaluare a bunurilor imobile rezidențiale a fost analizată în consultări publice organizate de Agenția Relații Funciare și Cadastru la sfârșitul acestei săptămâni la Chișinău.

La discuții au participat reprezentanți din partea Serviciului Fiscal de Stat, Congresului Autorităților Publice Locale (CALM) și reprezentanți din mediul de afaceri, alături de experții internaționali care au dezvoltat metodologia ținând cont de practicile internaționale și de contextul local.

Consultările au loc în cadrul Proiectului Înregistrare și Evaluare Funciară, ce are ca scop îmbunătățirea calității sistemului de administrare funciară și evaluarea bunurilor imobile, precum și sporirea transparenței sistemului de impozitare a proprietății. Proiectul este implementat în perioada 2019-2024 în baza acordului de finanțare semnat între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și are o valoare totală de 23 milioane EUR.

“Proiectul pune accentul pe transparența pieței imobiliare și crearea unei baze impozabile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de impozitare a bunurilor imobile. Evaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării se efectuează de către organele cadastrale, precondiția evaluării fiind înregistrarea bunurilor imobile în cadastru. Obiectul discuției este proiectul modelului de reevaluare al apartamentelor din localitățile urbane în scopul impozitării. După aprobarea oficială a modelului va fi lansată multașteptata procedură de reevaluare a apartamentelor în scopul impozitării, a precizat Ștefan Crigan, director general adjunct, Agenția Relații Funciare și Cadastru, în deschiderea evenimentului.

În urma acestor consultări, modelul va fi calibrat, adaptat potrivit propunerilor primite și folosit pentru determinarea valorilor estimate ale apartamentelor, corespunzătoare valorilor de piață ale acestora, cu utilizarea ulterioară la impozitarea bunurilor imobile.

Modelul prezentat în cadrul consultărilor publice vizează bunurile imobile rezidențiale care nu au fost reevaluate din 2004.

În paralel, în proces de dezvoltare sunt modelele noi de evaluare pentru bunurile imobile comerciale și industriale care nu au fost reevaluate din 2009 și terenurile agricole cu infrastructură, care nu au fost reevaluate din 2011.

“Din păcate, la moment, sistemul de impozitare a bunurilor imobile este învechit. Între anii 2004 și 2008 în Republica Moldova a fost schimbat sistemul de impozitare din unul bazat pe suprafața proprietății într-unul bazat pe valoarea acesteia folosind evaluarea în masă a proprietăților urbane rezidențiale și comerciale. Noul sistem de evaluare în masă a fost aplicat zonelor urbane, dar nu și locuințelor rurale, terenurilor agricole sau proprietăților speciale, cum ar fi rețelele de utilități” a subliniat Angela Matcov, Șef Departament Cadastru, Agenția Servicii Publice; coordonatoarea Proiectului Înregistrarea și Evaluarea Funciară.

Utilizarea modelelor noi pentru evaluarea proprietăților va contribui la actualizarea valorilor estimate ale imobilelor și stabilirea corectă a impozitelor. Acest proces este benefic atât pentru proprietarii de bunuri imobile care vor cunoaște valoarea reală de piață și vor putea accesa astfel resurse financiare prin diverse instrumente bancare, cât și pentru dezvoltarea localităților, urmând să crească bugetele autoritățile publice locale, a mai adăugat Angela Matcov.

Experții au prezentat în cadrul discuțiilor modelul nou de evaluare a proprietăților inclusiv structura, factorii valorici. De asemenea au fost prezentate zonele valorice pe or. Chișinău și în baza noului model, rezultatele evaluării unui apartament în diferite localități.

“La moment sistemul de impozitare al bunurilor imobile nu este corect față de cetățeni, fie că vorbim de locuințe, fie că vorbim de terenuri sau imobile comerciale. Sunt locuințe foarte scumpe, case de lux impozitate la fel ca apartamentele sau casele familiilor nevoiașe. Apreciem faptul că se va face dreptate și că, în acest mod, fiecare va plăti impozitul corect, după valoarea reală de piață” a declarat Viorel Furdui, directul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale.

De asemeni, aducând mai mulți bani la buget de pe proprietățile scumpe, primăriile vor obține fonduri pentru dezvoltare și chiar vor avea posibilitatea să impoziteze mai puțin familiile nevoiașe, a subliniat reprezentantul CALM.

Procesul de evaluare/reevaluare urmează să se finalizeze în 2023. Estimativ, modelele noi de evaluare vor fi aplicate pe un număr de 660.000 bunuri imobile rezidențiale, 145.000 bunuri imobile comerciale şi industriale şi 55.000 garaje. De asemenea, se planifică evaluarea a 450 000 de bunuri imobile rezidențiale care nu au fost evaluate până în prezent.

Pentru a spori transparența, va fi dezvoltat un sistem de informare a cetățenilor iar aceștia vor putea contesta rezultatele evaluării.

În anul 2017, ponderea impozitelor pe proprietate în veniturile administrațiilor publice locale a fost mai mică de 15%. Se estimează că valorile actuale de piață depășesc cu 60 la sută valorile estimative ale apartamentelor din Chișinău, care au fost evaluate în anul 2004. În mod similar, valorile actuale de piață ale proprietăților comerciale, care au fost evaluate în 2009, depășesc valorile evaluate cu aproximativ 15 la sută.

Potrivit legislației Republicii Moldova, lucrările de evaluare în scopul impozitării se efectuează de către Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice, iar Agenția de Relații Funciare și Cadastru are funcția de elaborare a cadrului metodologic și normativ din domeniu. Astfel, în cadrul proiectului Agenția Servicii Publice (Departamentul Cadastru) este agenția de implementare a proiectului, iar Agenția de Relații Funciare și Cadastru este agenția de sprijin în domeniul evaluării bunurilor imobile (aprobarea instrucțiunilor, regulamentelor, modelelor de evaluare în scopul impozitării etc).